Chippen van gezelschapsdieren

Jaarlijks lopen in Nederland honderden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen via de dierenambulance in asielen terecht. Van dieren die niet zijn geïdentificeerd en niet in een databank zijn geregistreerd is het vrijwel onmogelijk de eigenaren te vinden! Een halsbandje met een adreskokertje lijkt een goede oplossing, maar helaas kan dit relatief gemakkelijk verloren gaan, vooral tijdens de avontuurlijke tochten die uw huisdier soms maakt!

Elektronische identificatie

Huisdier chippen

Huisdier laten chippen

Tegenwoordig is er een unieke identificatiemethode: elektronische identificatie. Ook wel chippen genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. Een chip is een gesloten buisje (ongeveer 12 x 2 mm) met daarin een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Het omhulsel zorgt ervoor dat de chip niet wordt afgestoten en met het weefsel vergroeit. In de microchip is een unieke code opgeslagen. Het spoeltje stuurt deze code naar het afleesapparaat. De chip zelf doet niets; er zit geen batterijtje of een andere energiebron in. Uw huisdier zal niet eens merken dat hij of zij een chip draagt! Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden, gebeurt er iets. Het afleesapparaat geeft een onschadelijk signaal af. De chip wordt actief en antwoordt met de identificatiecode van het betreffende dier. Invloeden van buitenaf hebben overigens absoluut géén effect op de chip!

Registratie

Nadat uw huisdier door de dierenarts van een chip is voorzien, moet het dier nog geregistreerd worden. U kunt daarvoor een formulier invullen en naar een databank opsturen, zoals de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, NDG. U kunt via internet heel gemakkelijk nagaan of de registratie heeft plaatsgevonden via de website www.chipnummer.nl die speciaal voor dat doel is opgezet. De NDG stuurt ter bevestiging van de registratie een bewijs van inschrijving dat u bij het vaccinatieboekje of Europees dierenpaspoort kunt bewaren. Vanaf dat moment is uw huisdier altijd weer bij u thuis te brengen!

Buitenland

Neemt u uw huisdier wel eens mee op vakantie naar het buitenland? Geen probleem! Onze chip kan namelijk óók in het buitenland worden afgelezen, mits men beschikt over “ISO-standaard” afleesapparatuur. Aangezien onze chips met de Nederlandse landencode 528 beginnen, weet men meteen dat een zoekactie gericht moet worden op Nederland. De kans op succes is dan meteen veel groter! Voor buitenlandse reizen zijn identificatie en een Europees dierenpaspoort zelfs verplicht (kijk ook onder het kopje ”op reis”).

De voordelen in het kort:

  • wereldwijde, unieke identificatiecode
  • diervriendelijk
  • vrijwel onbeperkte levensduur
  • makkelijk afleesbaar met een ISO-afleesapparaat
  • geschikt voor vrijwel alle diersoorten
  • al op jonge leeftijd toe te passen
  • fraudebestendig; de code kan niet worden veranderd
  • niet ontsierend (onzichtbaar!)