Aankoopkeuring paard

Indien u van plan bent een paard te kopen kunt u soms voor onaangename verrassingen komen te staan. Het is in ieder geval verstandig om bij de volgende punten stil te staan:
aankoopkeuring met rontgensessie

  • Ziet het paard er gezond en goed verzorgd uit?
  • Is er een paspoort aanwezig en is het paard gechipt?
  • Is het ‘vaccinatiedeel’ van het paspoort volledig ingevuld?
  • Zijn er keuringsrapporten aanwezig van het juiste paard?

Vaak is het verstandig om een aankoopkeuring te laten verrichten door een dierenarts. Dit kan heel uitgebreid, inclusief röntgenfoto’s, of eenvoudig door louter een klinische keuring. Het hangt van het paard, uw intenties met het paard, de verkoper, de koper en de waarde van het paard af waar uw voorkeur naar uit gaat. Indien u het paard wilt verzekeren, eist de verzekeraar vaak dat er een volledige keuring inclusief röntgenologisch onderzoek is uitgevoerd.

Bij de klinische keuring vindt er een uitwendig onderzoek plaats, tevens zal het dier in beweging beoordeeld worden op zowel een harde als een zachte bodem. De klinische keuring kan plaatsvinden op de praktijk of bij de koper of verkoper als deze beschikken over een ruimte waar het paard gelongeerd kan worden op een harde en zachte bodem. Er worden tijdens een keuring in totaal 18 röntgenfoto’s gemaakt van het bewegingsapparaat van het paard. Na afloop van de keuring wordt er een onderzoeksrapport ingevuld.

Digitaal röntgenapparaat

Aankoopkeuring met digitaal röntgenapparaatSinds juni 2008 beschikken wij over een digitaal röntgenapparaat. Met dit apparaat hoeven de röntgenfoto’s niet eerst in een donkere kamer ontwikkeld te worden maar worden ze direct weergegeven op een beeldscherm. Tevens kunnen op deze manier heel makkelijk gegevens uitgewisseld worden tussen dierenartsen, specialisten en bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen. Ook kunt u, als u dat wilt, een CD-rom meekrijgen met de foto’s erop.

Ons nieuwe röntgenapparaat is tevens mobiel, zodat we ook bij u thuis röntgenfoto’s kunnen maken.