Vaccinaties bij gezelschapsdieren

Om uw huisdier te beschermen tegen bepaalde besmettelijke en gevaarlijke ziekten, is het verstandig om het dier te laten vaccineren. Als uw huisdier wordt gevaccineerd zal het afweersysteem van het dier daarop reageren door afweerstoffen te maken tegen de ziekte waartegen is gevaccineerd. Het gevolg is dat uw dier gedurende een bepaalde periode is beschermd. Omdat het vaccin verzwakte levende of gedode ziekteverwekkers bevat, zal uw dier na vaccinatie niet ziek worden.

Vaccinaties bij katten

Kittens kunnen vanaf een leeftijd van 8 weken voor het eerst geënt worden tegen kattenziekte en niesziekte en eventueel Chlamydia. Drie weken later volgt de herhalingsenting. Bij het consult wordt het kitten door de dierenarts onderzocht en na vaccinatie ontvangt de eigenaar een vaccinatieboekje met daarin alle gegevens inclusief de resultaten van het eerste klinisch onderzoek door de dierenarts. Deze enting (ook wel cocktailenting genoemd) wordt jaarlijks herhaald. Als een kat naar een pension gaat is deze enting wettelijk verplicht en mag niet langer dan 1 jaar geleden gegeven zijn. Sommige pensions stellen een enting elk half jaar verplicht of eisen een extra enting tegen de bacterie Bordetella bronchiseptica.

Vaccinaties bij honden

Vaccinaties bij honden

Hond Vaccineren

Als een pup zes weken oud is, dient deze voor het eerst gevaccineerd te worden (puppy enting). Dat is bijna altijd bij de fokker. De pups worden dan ook allemaal onderzocht. Bij elke pup wordt een vaccinatieboekje afgegeven. Hierin staan alle gegevens, inclusief de resultaten van het eerste klinisch onderzoek door de dierenarts. Bij de nieuwe eigenaar krijgt de pup de volgende entingen (cocktail). Deze worden gegeven als ze 9 en 12 weken oud zijn. De dierenarts onderzoekt de pup dan ook weer. De cocktail enting wordt jaarlijks herhaald. Als een hond naar een pension gaat, is deze cocktail verplicht en mag niet langer dan 1 jaar geleden gegeven zijn. De meeste pensions stellen een kennelhoest enting ook verplicht. Ook voor deelname aan shows en trainingen is het verstandig de hond minimaal 1 x per jaar tegen kennelhoest te enten. De kennelhoest enting kan vanaf 6 weken leeftijd gegeven worden. Als een hond meegaat naar het buitenland is een rabies (hondsdolheid) enting verplicht. Deze kan gegeven worden vanaf 3 maanden leeftijd. Aan de rabies enting zijn allerlei -per land verschillende- eisen verbonden. Overleg met één van ons of kijk op www.knmvd.nl voor de invoereisen per land. Voor de meeste landen geldt dat er minstens 21 dagen voor vertrek gevaccineerd dient te worden. Voor onder andere Groot-Brittannië en Scandinavië gelden echter speciale regels. Neem minimaal 7 maanden voor vertrek contact met ons op. In de meeste EU landen is de rabiësenting 3 jaar geldig maar er zijn enkele landen waar de rabiësenting maar 1 jaar geldig is.